Pivná sezóna vrcholí a nielen pre všetkých milovníkov tohto zlatého moku som sa rozhodol priniesť vlastný, osvedčený recept na skvelú pivnú pochutinu – UTOPENCE.
SUROVINY pre nakladanie do 3,5l pohára:
- Špekáčiky (2 kg – cca 15 ks)
- Cibuľa (nevážil som ju)
- Cesnak (1 hlávka)
- Ocot (500 ml)
- Olej slnečnicový (100 ml)
- Korenie čierne (celé)
- Korenie nové (celé)
- Bobkový list
- Soľ
- Kryštálový cukor
- Čili papričky
- Kapia (paprika)
POSTUP:
Nálev si pripravíme hneď na začiatku tak, že do 750 ml vody pridáme 500 ml kvasného 8% octu, celé čierne korenie (10 zrniek), nové korenie (4 zrnká), bobkový list (postačí jeden, ktorý nalámem na menšie kúsky), dve čajové lyžičky soli a jednu čajovú lyžičku kryštálového cukru. Nálev privedieme do varu a následne necháme vychladiť.
Špekáčiky je potrebné najskôr zbaviť šupky. Jednak by v ústach vadila pri konzumácii, zároveň do nich takto lepšie prejde chuť pridaných korenín, nálevu – lepšie „nažijú“. Zároveň ich narežeme pozdĺžne (budeme do nich vkladať cibuľu) a jemne aj po stranách.
Cibuľu nakrájame na kolieska.
Špekáčiky ukladáme do pripravenej nádoby. Spodnú aj hornú vrstvu tvorí cibuľa, kapia, strúčiky cesnaku, čili papričky a celé čierne korenie. Ukladáme striedavo vrstvu cibule, kapie atď. a vrstvu špekáčikov. Nakoniec zalejeme vychladeným nálevom, pridáme zopár polievkových lyžíc slnečnicového (repkového) oleja a dobre uzatvoríme.
Pripravené utopence necháme odležať v tmavšej, mierne chladnej miestnosti minimálne sedem dní. Po otvorení sa mi osvedčilo skladovanie v chladničke.
Prajem dobrú chuť a na zdravie! 🙂
mj