Recept: UTOPENCE á la MAJČI

Pivná sezóna vrcholí a nielen pre všetkých milovníkov tohto zlatého moku som sa rozhodol priniesť vlastný, osvedčený recept na skvelú pivnú pochutinu – UTOPENCE.

DSC_0101

 

SUROVINY pre nakladanie do 3,5l pohára:

  • Špekáčiky (2 kg – cca 15 ks)
  • Cibuľa (nevážil som ju)
  • Cesnak (1 hlávka)
  • Ocot (500 ml)
  • Olej slnečnicový (100 ml)
  • Korenie čierne (celé)
  • Korenie nové (celé)
  • Bobkový list
  • Soľ
  • Kryštálový cukor
  • Čili papričky
  • Kapia (paprika)

 

POSTUP:

Nálev si pripravíme hneď na začiatku tak, že do 750 ml vody pridáme 500 ml kvasného 8% octu, celé čierne korenie (10 zrniek), nové korenie (4 zrnká), bobkový list (postačí jeden, ktorý nalámem na menšie kúsky), dve čajové lyžičky soli a jednu čajovú lyžičku kryštálového cukru. Nálev privedieme do varu a následne necháme vychladiť.

Špekáčiky je potrebné najskôr zbaviť šupky. Jednak by v ústach vadila pri konzumácii, zároveň do nich takto lepšie prejde chuť pridaných korenín, nálevu – lepšie „nažijú“. Zároveň ich narežeme pozdĺžne (budeme do nich vkladať cibuľu) a jemne aj po stranách.

Cibuľu nakrájame na kolieska.

Špekáčiky ukladáme do pripravenej nádoby. Spodnú aj hornú vrstvu tvorí cibuľa, kapia, strúčiky cesnaku, čili papričky a celé čierne korenie. Ukladáme striedavo vrstvu cibule, kapie atď. a vrstvu špekáčikov. Nakoniec zalejeme vychladeným nálevom, pridáme zopár polievkových lyžíc slnečnicového (repkového) oleja a dobre uzatvoríme.

Pripravené utopence necháme odležať v tmavšej, mierne chladnej miestnosti minimálne sedem dní. Po otvorení sa mi osvedčilo skladovanie v chladničke.

Prajem dobrú chuť a na zdravie! 🙂

 

mj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.